Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Centrum för Europastudier (CES)

Vad innebär Brexit? Vilka konsekvenser har den ökade migrationen till Europa haft för EU-samarbetet? Vad innebär det att vara Europeisk? Om detta är frågor som väcker ditt engagemang är Europakunskap något för dig!

Centrum för Europastudier är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan nio ämnen som tillsammans bildar grunden för ämnet Europakunskap. Vi erbjuder det treåriga Europaprogrammet, det tvååriga Master’s Programme in European Studies samt det tvååriga  Executive Master's Programme in European Studies som läses på halvfart. Utöver det erbjuder vi ett brett utbud av fristående kurser både på grund och avancerad nivå. Det finns även möjlighet till utbytesstudier, double degree-examen samt praktik.

Ta chansen och sök någon av våra spännande kurser eller program!

Varför ska du studera hos oss på Centrum för Europastudier?

  • Tvärvetenskaplighet – nio olika ämnen samarbetar inom Europastudier
  • Engagerade och tillgängliga lärare och personal – vi bryr oss om din framtid
  • Praktik – vi har ett välorganiserat system för studenter att göra praktik som en del i sin utbildning
  • Utbytesstudier – vi har gott om möjligheter för dig som vill läsa utomlands som en del i din utbildning
  • Våra alumner hittar du över hela Sverige, Europa och världen. En av våra tidigare studenter gjorde en kortfilm om Europastudier och intervjuade flera av våra andra alumner. Se den åtta minuter långa filmen nedan:

 www.youtube.com/watch

Läs våra populära utbildningar

Dessutom erbjuder vi tre double degree-samarbeten där du får en dubbel examen

  • Konstanz (Tyskland). På engelska. Ansök senast 15 april.
  • Chapel Hill (USA). På engelska. Speciellt ansökningsförfarande (för svenska och internationella studenter)
  • Fudan (Kina). På engelska. Söks inom masterprogrammet med inriktning samhällsvetenskap.

Bakgrund

Centrum för Europastudier (CES) är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan nio ämnen som tillsammans bildar grunden för ämnet Europakunskap. Åtta institutioner från tre fakulteter vid Göteborgs universitet är delaktiga i CES.

1999 tog Europaforskare initiativet till att starta det som skulle bli Europaprogrammet vid Göteborgs universitet. Bakgrunden var att Sverige blivit medlem i EU och att det därmed skapades ett behov av personer med fördjupad kunskap om Europa och EU. Syftet var att erbjuda framtida studenter ett tvärvetenskapligt program som integrerar historiska, politiska, sociala och ekonomiska perspektiv på europeisk integration.

CES har en unik kompetens och lång erfarenhet av att arbeta med interdisciplinära Europastudier. Lärarna kommer från olika discipliner, så som ekonomi, juridik, samhällsvetenskap och humanistiska ämnen. För att stärka banden mellan de olika disciplinerna så grundades Europakunskapskollegiet 2014. Gruppen består av lärare från alla de olika disciplinerna och dess uppgift är bland annat att föra en diskussion om meningen med och innehållet i ämnet Europakunskap. Gruppen utgör också kärnan av lärare som examinerar kandidat – och masteruppsatser.

CES utbildar högt värderade akademiker som stärker sin utbildning ytterligare genom att skriva excellenta uppsatser. Till de bästa uppsatserna utdelas priset Rutger Lindahl Award for the Best Master Thesis in European Studies, som delas ut vid Centrum för Europastudiers årliga examensceremoni.

Centrum för Europastudier har sin egen "think-tank", REGU – Rådet för Europastudier vid Göteborgs Universitet, vars prominenta medlemmar består av bland annat Europakommissionären Cecilia Malmström, Christian Leffler, Jerker Stattin och Malin Persson. REGU stärker CES kopplingar till samhället och till arbetsmarknaden och borgar för att våra utbildningar fortsätter att vara relevanta och attraktiva.

CES samarbetar dessutom nära med Centre for European Research at Gothenburg University, CERGU, vilket är utnämnt till ett Centre of Excellence för Europaforskning. Det gör att våra utbildningar alltid befinner sig i en nära relation till den senaste forskningen inom fältet. Tillsammans utgör CES och CERGU ett Jean Monnet Centre of Excellence, en titel som delas ut till kompletta akademiska miljöer med framstående prestationer inom både utbildning och forskning inom fältet Europastudier.

Europakunskap

Kurserna i Europakunskap skall utveckla de studerandes kunskaper om och förmåga att vetenskapligt analysera olika ekonomiska, politiska, sociala och kulturella europeiska fenomen såväl i historien som i samtiden. Denna förmåga handlar bland annat om att kritiskt granska och reflektera över "Europa som idé och verklighet", att analysera konflikter, integrationssträvanden och kulturella identiteter i gårdagens och dagens Europa och att sätta in Europa i ett globalt perspektiv.

Kurserna vill dessutom utveckla de studerandes förmåga att själva identifiera, formulera och med adekvata metoder vetenskapligt analysera samhälls- och humanvetenskapliga problemställningar utifrån ett europeiskt perspektiv, bland annat genom att genomföra ett antal självständiga arbeten inom utbildningen.

Kandidatprogrammet avslutas med ett examensarbete i Europakunskap om 15 högskolepoäng (hp) medan masterprogrammet har en hel termins avslutande examensarbete om 30 hp.

Du har möjlighet att gå vidare till forskarutbildning efter avslutade studier på den avancerade nivån.

Brännpunkt Europa

Brännpunkt Europa är en studentledd organisation, baserad på Göteborgs universitet i samarbete med Centrum för Europastudier (CES) och Centrum för Europaforskning (CERGU). Vill du veta mer? Titta på den fyra minuter långa filmen.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2018-12-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?