Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Karin granskar bolag och nämnder i Göteborg

Karin Knutsson läste Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi. Idag arbetar hon på Stadsrevisionen vid Göteborgs Stad. Det kritiska tänkandet som hon lärde sig under sin utbildning har varit till mycket stor nytta i hennes arbetsliv.

Vad jobbar du med idag och vilka andra jobb har du haft sedan examen?

– Idag jobbar jag på Stadsrevisionen vid Göteborgs stad med att granska verksamheterna i stadens bolag och nämnder. Jag började mitt yrkesliv på Regeringskansliet och Finansdepartementet där jag under drygt tio år haft olika uppdrag och roller. Jag har bland annat arbetat i Bryssel på Sveriges ständiga representation vid EU, dels under det svenska ordförandeskapet i EU hösten 2009, dels som svensk förhandlingsdelegat i ministerrådets budgetkommitté i tre år.

Varför valde du att läsa Europaprogrammet?

– Jag började direkt efter gymnasiet. Det som lockade mig var kombinationen av Europakunskap/samhällskunskap och nationalekonomi. Europaprogrammet visade sig innehålla en bra blandning av dessa som passade mig.

Vilken nytta har du av utbildningen i arbetslivet?

– Utbildningen gav mig goda analytiska verktyg. Att kunna skriva olika typer av texter såsom PM och essäer har varit viktigt. Det kritiska tänkandet som vi övade oss i under utbildningen har varit a och o. Därutöver tycker jag att seminarieövningarna då vi fick öva oss att presentera olika sorters case var mycket värdefulla.

Vilka andra erfarenheter har du som bidragit till att ta dig dit du är idag?

– Min praktik på Finansdepartementets internationella avdelning var en viktig hävstång ut i arbetslivet. Jag jobbade med att förbereda, genomföra och utvärdera Sveriges ordförandeskap i EU. Under praktiken är det viktigt att utsätta sig för det som är svårt och att samla erfarenheter och kontakter.

Vilka tips vill du ge studenter som läser idag?

– Fokusera på att träna färdigheter som presentationsteknik, analysförmåga osv.

– Gör praktik!

– Var utvecklingsfokuserad, förkovra dig och försöka att alltid vidareutveckla dig.

– Bygg nätverk och knyt kontakter.

– Träna på intervjusituationer.

– Det är viktigt att kunna möta människor, vilket studenter tränas igenom grupparbeten.

Är du intresserad av det här programmet?

Läs mer om Europaprogrammet på den här sidan.

Utbildningens nytta

Det kritiska tänkandet som vi övade oss i under utbildningen har varit a och o.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-09-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?