Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Felix - Controller med nytta av mångvetenskap

Som controller på Sahlgrenska Universitetssjukhuset jobbar Felix Ekenstam med ekonomiska analyser, redovisningar och fackliga förhandlingar. Där kommer hans utbildning väl till pass – han läste Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi och blev kunnig inom både ekonomi och politik.

Vad har du läst hos oss?

– Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi.

Varför valde du att läsa just det?

– Jag har alltid varit mycket intresserad av samhället, ekonomi och utveckling. För mig handlade valet av utbildning om bredd – bredden i kurserna innebär att jag idag har en kompetens som gör mig attraktiv på arbetsmarknaden. Anledningen till att jag valde Europaprogrammet var att jag ville lära mig såväl grundläggande som avancerad ekonomisk teori, tillsammans med teorier om politiska maktdimensioner.

Var jobbar du idag?

– Jag arbetar heltid som controller, eller styrekonom, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jag är controller över verksamheterna Urologi och Plastikkirurgi.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– När jag kommer till kontoret på morgonen går jag igenom vad som ska göras under veckan. Om jag inte har möten med mina ledningsgrupper, där jag redovisar det ekonomiska läget för verksamheten, arbetar jag mycket med analyser av hur det går rent ekonomiskt för verksamheterna. Det kan handla om att följa upp hur många operationer som utförts och hur många patienter som tagits omhand, eller hur mycket de generella personalkostnaderna har ökat jämfört med föregående månad.

– En annan del i mitt yrke handlar om att samverka med fackliga organisationer. När större förändringar sker, till exempel workshifting*, ska detta diskuteras och beslutas med fackliga representanter. Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en offentlig verksamhet som ligger under region Västra Götaland är det viktigt att förstå den politiska delegationsordningen – det vill säga hur beslut kan tas. Att förstå min roll utifrån denna struktur är något jag arbetar med hela tiden.

Varför tror du att just din profil passar så bra för det som du arbetar med?

– Anledningen till att min utbildning passar så bra för min yrkesroll är att den är multidisciplinär. Under studietiden lärde jag mig både ekonomiska teorier, angreppsätt och redovisning, tillsammans med olika förhållningssätt till organisatoriska- och politiska maktdimensioner.

Har du fler erfarenheter från din studietid som hjälpt dig i karriären?

– Absolut! När jag pluggade var jag medlem i Brännpunkt Europa. Det är en studentledd förening som bland annat anordnar lunchföreläsningar i syfte att lyfta de mest aktuella frågorna i Europa. Detta gjorde att jag fick erfarenhet av att leda en förening med allt vad det innebär i planering, komma på nya idéer, nätverka och sätta upp mål.

Hur var det att plugga på Göteborgs universitet?

– Mitt val att studera på Göteborgs universitet är ett av de bästa valen jag har gjort! Den gemenskapen, känsla av sammanhang och kvalitativ utbildning som jag anser att Europaprogrammet bidrar till, är så viktig i dagens samhälle.

Och till sist, studenter som läser just nu och kanske oroar sig över att få jobb framtiden – vilka är dina tre bästa tips till dem?

– Låt inte arbetsgivares rekryteringsramar påverka vilken utbildning du väljer. Intresse, motivation att lära sig, och personlighet, är tre av de viktigaste aspekterna för majoriteten av dina framtida arbetsgivare.

– Engagera dig i studentföreningar till exempel Brännpunkt Europa eller Studentgrupp Europa. Du anar inte vilka erfarenheter och möjligheter ett sådant engagemang kan ge!

– Studera med dina studentkompisar och tävla inte för att ”vinna” över någon. Samarbete är ett riktigt bra verktyg för att förbättra din studietid och även resultaten.

P.S
* Workshifting betyder omfördelning av arbetsuppgifter som ska leda till att varje medarbetare på en arbetsplats ska arbeta i framkanten av sin kompetens.

Kort om Felix Ekenstam

... bredden i kurserna innebär att jag idag har en kompetens som gör mig attraktiv på arbetsmarknaden.

Ålder: 24

Kommer från: Falkenberg

Gör om fem år: Som det känns idag arbetar jag fortfarande som controller på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Utbildning: Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-09-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?