Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andrea fick jobb på sin praktikplats

Andrea Kihl har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och läste Europaprogrammet med statsvetenskaplig inriktning. Idag arbetar hon med skolutvecklingsfrågor.  

Vad jobbar du med idag och vilka andra jobb har du haft efter examen?

– Idag arbetar jag på Göteborgsregionens kommunalförbund med skolutvecklingsfrågor, till exempel EU i skolan. Det sista jag gjorde på Europaprogrammet var en termins praktik och direkt efter det fick jag jobb på min praktikplats.

Varför valde du just Europaprogrammet?

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och valde en utbildning för att så småningom kunna jobba med samhällsutveckling. Jag har ett stort intresse för Europafrågor och EU som projekt. Jag kände några personer som tidigare hade gått programmet och som på så sätt kunde kvalitetssäkra det. Under programmets gång blev jag mer och mer intresserad av kopplingen mellan EU och lokal/regional nivå

Vilken nytta har du av din utbildning i arbetslivet?

– I samband med praktiken hade jag väldigt stor nytta av uppsatsarbetet. Idag använder jag mycket av det som kurserna på programmet har hjälpt mig utveckla, såsom att snabbt sätta mig in i frågor och skriva rapporter. Kursen Att leva i Europa väckte mitt intresse för välfärdsfrågor, inte minst arbetsmarknadsfrågor, vilket kom att påverka min inriktning när jag sökte praktik och jobb.

Vilka andra erfarenheter har du som bidragit till att ta dig dit du är idag?

– Jag tror att praktikarbetet, en självständig utredning som jag sedan presenterade, var en viktig erfarenhet för att få mitt första jobb. För att få praktikplatsen tror jag intresse, ideellt engagemang under studierna, val av uppsatsämne kan ha spelat roll, men även de jobb jag haft tidigare, till exempel som hotellreceptionist. Det handlar om ens samlade erfarenheter och inte minst ens personliga egenskaper.

Hur var det att studera på Statsvetenskapliga institutionen?

– Jag hade en rolig studietid! Jag gillar att plugga och det var bra sociala sammanhang. Att lära sig nytt och utmanas tillsammans med andra som också är genuint intresserade är kul. Jag kände att jag hamnade på rätt institution.

Vilka tips vill du ge studenter som läser idag?

– Det gäller att kunna sätta ord på sin kompetens och förklara för arbetsgivare vad det är du kan och har för erfarenheter och kunskaper. Det är en nyttig erfarenhet att skriva CV och personligt brev. Ett annat tips är att söka såväl praktik som jobb genom att skicka in spontanansökningar.

Kom på våra CV-workshops!

Det gäller att kunna sätta ord på sin kompetens och förklara för arbetsgivare vad det är du kan och har för erfarenheter och kunskaper.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-09-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?