Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria Solevid

Presentation

Jag är universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen samt arbetar som undersökningsledare vid SOM-institutet (www.som.gu.se). Jag är också medlem i forskningsgruppen för svenska valforskningsprogrammet (www.valforskning.pol.gu.se). Tillsammans med Henrik Ekengren Oscarsson är jag ordförande för institutionens specialseminarium i Val, Opinion, Demokrati (VOD, se seminarieschema på http://pol.gu.se/aktuellt/Kalendarium/). Jag är också en av skribenterna på den statsvetenskapliga bloggen Politologerna.

År 2009 erhöll jag min doktorsexamen från Göteborgs universitet med avhandlingen ”Voices from the Welfare State. Dissatisfaction and Political Action in Sweden”. Avhandlingen undersöker sambandet mellan välfärdsmissnöje och politiskt deltagande och hur erfarenhet av olika välfärdsinstitutioner som skola, vård och äldreomsorg, påverkar detta samband.

Forskningsintresse

Mina huvudsakliga forskningsintressen är politiskt beteende, politisk opinion och politisk psykologi. Min forskning fokuserar på politiskt deltagande, både valdeltagande och deltagande utöver val. Jag har ett allmänt intresse av hur uppfattningar av politik, till exempel missnöje i sakfrågor eller uppfattningar om korruption, påverkar medborgarnas politiska engagemang. Jag är också intresserad av mekanismerna som leder till att politiskt deltagande är ojämlikt fördelat mellan medborgare samt hur politiskt engagemang skiljer sig mellan generationer. Jag har även ett stort intresse för metodfrågor i enkätundersökningar. 

Nuvarande forskning

Min huvudsakliga forskning sker för närvarande i projektet "Orons politik" (projektledare Lena Wängnerud) som handlar om varför det finns skillnader mellan män och kvinnor när det gäller oro, samt vilka  konsekvenser oro får för medborgares politiska beteende. Jag forskar också om hur korruption påverkar valdeltagande.

Från 2017 kommer jag också bedriva forskning inom ramen för AgeCap. Mer specifikt kommer jag forska om sambandet mellan kapabilitet och politiskt deltagande bland äldre.

Inom ramen för mitt uppdrag på SOM-institutet ledde jag 2014 SOM-undersökningen till utlandssvenskar och under 2016/17 leder jag den lokala SOM-undersökningen i Göteborg. Inom ramen för de här två undersökningarna intresserar jag mig särskilt för hur politiskt intresse och politiskt engagemang ser ut bland utlandssvenskar och vilka likheter och skillnader som finns med personer boendes i Sverige samt lokalt politiskt deltagande i Göteborg.

Undervisning

Jag undervisar huvudsakligen inom Masterprogrammet i statsvetenskap. Sedan 2007 är jag kursansvarig för kursen ”Applied Statistical Analysis” (SF2321). Jag är uppsatsexaminator på kandidatnivå och jag handleder uppsatser på kandidat- respektive masternivå inom mina intresseområden.

Kontaktinformation

Maria.Solevid(@)pol.gu.se

Rum, B548

Telefon:
031-786 1844

Pressbild

Högupplöst bild

Sidansvarig: Maria Solevid|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?