Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ann-Marie Ekengren

Presentation

Professor

Forskningsintresse

Mina huvudsakliga intresseområden är svensk utrikespolitik och internationell politik. Vilka faktorer formar det utrikespolitiska beslutsfattandet? Hur har makt och idéer betydelse för staters utrikespolitik? Hur samspelar staters utrikespolitik och utvecklingen inom internationell politik? Jag har deltagit/deltar i forskningsprogrammen Sverige under kalla kriget (SUKK), Övervakningshistoria (SMUTS) samt Makt, identitet och modernitet (MIM-programmet) där denna typ av frågor har diskuterats.

Pågående forskning

Just nu arbetar jag med två olika projekt. Det första är projektet ”Medialisering av europeisk utrikespolitik - en jämförelse i tid och rum”. Ett resultat av den tilltagande medialiseringen av samhället är att politiken alltmer utgår från en medielogik. Projektet syftar till att komparativt studera i vilken grad och på vilket sätt antagandet om att politiken antagit en medielogik får empiriskt stöd vid en analys av europeiska staters utrikespolitik. Projektet finansieras av Riksbankens Jubileumsfond och genomförs tillsammans med Douglas Brommesson. Det andra projektet är ”Partistyre i förändring - förändrade villkor för riksdagens partigrupper”. Projektet genomför en kritisk granskning av kartellpartiteorins tes om att de etablerade partierna över tid blir alltmer lika varandra och utvecklas till en gemensam partikartell som agerar mer och mer frikopplat från partimedlemmar. I projektet prövas denna tes i riksdagskontexten utifrån den övergripande frågeställningen: har riksdagens partigrupper i allt större utsträckning blivit mer lika varandra från slutet av 1980-talet till början av 2010-talet? Tillsammans med Douglas Brommesson prövar jag kartellpartiteorin genom att undersöka om partigrupperna blivit mer homogena rörande en avpolitisering och mer anpassade till medielogik på bekostnad av ideologi. Projektledare är Mats Sjölin, Linnéuniversitetet.

Undervisning

Jag har genomfört 1570 lektorstimmar, motsvarande 6280 klocktimmar, fördelade på alla nivåer i systemet, från kandidat, master till forskarutbildning. Undervisningen omfattar föreläsningar, handledning, seminarier och examination. Mina tyngsta undervisningsinsatser finns inom ämnesområdet internationell politik/utrikespolitiskt beslutsfattande samt uppsatshandledning och examination. Därutöver har jag även undervisat en del i metod. Sammanlagt har jag varit kursansvarig ungefär vid 50 kurstillfällen. Jag har viss erfarenhet av salstenta och rollspel, annars är mina examinationserfarenheter främst baserade på paperskrivande, ofta tillsammans med seminarium, samt hemtentamen. Mitt nuvarande kursansvar gäller uppsatskursen i statsvetenskap på kandidatnivå, samt examinationen på både master och kandidat.

 

Kontaktinformation

Ann-Marie.Ekengren(@)pol.gu.se

Rum, B546

Telefon:
031-786 5197

Pressbild

Högupplöst bild

Sidansvarig: Ann-Marie Ekengren|Sidan uppdaterades: 2016-10-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?