Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Linda Berg

Presentation

Linda Berg är fil. dr. och universitetslektor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för Europaforskning, Göteborgs universitet (CERGU).

Under läsåret 2007/08 var Linda postdoktoral gästforskare vid Institute of Governance, School of Political and Social Studies, University of Edinburgh, Skottland.

Linda disputerade den 12 oktober 2007 på avhandlingen "Multi-level Europeans. The Influence of Territorial Attachments on Political Trust and Welfare Attitudes".

Forskningsintresse

Linda forskar huvudsakligen om olika aspekter av den europeiska integrationen i ett flernivåperspektiv, särskilt identifikation och medborgarattityder som politiskt förtroende, välfärd, migration, EU och olika skiljelinjer. Tillsammans med Henrik E. Oscarsson är Linda ansvarig för Europaparlamentsvalsundersökningen 2014. Dessutom har hon skrivit om regionala val och regioner och kommuners relationer till EU, och sitter med i styrelsen för Svenska nätverket för Europaforskning i Statskunskap SNES.

Pågående forskning

För tillfället har Linda ett par olika forskningsprojekt. Ett av dessa genomförs tillsammans med Andrea Spehar och handlar om migration, särskilt politisk styrning av migrationsfrågor och integration av migranter. Vidare forskar hon om politiska skiljelinjer med vargfrågan som fall, tillsammans med Maria Solevid och inom ramen för ett Formasprojekt. Hon har dessutom forskat om sambandet mellan territoriell identitet och välfärdsattityder i Europa (VR-projekt). Linda ingår även i Valforskningsprogrammet och skriver om val till framförallt Europaparlamentet men även om regionala val.

Undervisning

Linda undervisar huvudsakligen på det tvärvetenskapliga Europaprogrammet där hon bl.a. är kursansvarig för Examensarbetet (15 hp). Hon har utvecklat en pedagogiskt prisbelönad kurs Praktisk EU-kunskap (15 hp) tillsammans med Andrea Spehar och bibliotekarierna på EDC, European Documentation Centre. Linda ansvarar även för kursen Modern Europeisk integration II (15 hp) som ges på termin 4.

Linda var drivande i arbetsgruppen för utformandet av Master's programme of European Studies som startade hösten 2010 och ansvarade fram till 2013 för kursen Integrating European Market (15 hp) tillsammans med Claes Alvstam, ekonomisk geografi.

Därutöver har Linda handlett och examinerat ett stort antal uppsatser på såväl grund- som avancerad nivå, undervisat på ett flertal av Europaprogrammets kurser, och har även tidigare utvecklat och varit kursansvarig för andra kurser på programmet.

För sina insatser som lärare på Europaprogrammen har Linda dessutom belönats med pedagogiska lärarpriser av Göta Studentkår 2011 och 2012.

Inom ämnet statsvetenskap har Linda varit kursansvarig för ett par kurser och undervisar på kursen Komparativ europeisk politik. Hon undervisar även i ämnet samhällskunskap (för blivande lärare), samt handleder uppsatser på såväl grund- som avancerad nivå. På forskarutbildningsnivå undervisar Linda på kursen Behörighetsgivande högskolepedagogik 2. Hon är dessutom redaktör och författare (tillsammans med Andrea Spehar) för läroboken "EU och välfärdens Europa".

Utanför GU har Linda även utvecklat och ansvarar för en kurs EU och svensk förvaltning i ett flernivåperspektiv (motsv. 7,5 hp) inom ramen för Yrkeshögskolans utbildning till EU-projektsamordnare.

Publikationer

Resultat av Lindas forskning finns publicerade i flera olika former, bl.a. artikelform: i Policy Studies, Perspectives on European Politics and Society, bidrag till internationella antologier: t.ex. National and regional elections in Western Europe (Palgrave McMillan 2013), redaktörsskap: Omstritt omval (2012), svenska bokkapitel: t.ex. "EMU och välfärdsattityder" (Överlever EMU utan fiskal union? Santérus 2011), lärobok: EU och välfärdens Europa, samt ett stort antal konferenspapper, rapporter och populärvetenskapliga artiklar.

Kontaktinformation

Linda.Berg(@)pol.gu.se

Rum, A503

Besöksadress:
Sprängkullsgatan 19

Telefon:
031-7864062

Pressbild

Högupplöst bild

Sidansvarig: Linda Berg|Sidan uppdaterades: 2014-10-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?