Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anna Bendz

Presentation

Universitetslektor i statsvetenskap.

Forskningsintresse

Mitt huvudsakliga forskningsintresse är välfärdspolitik i en bred bemärkelse, men med särskilt fokus på välfärdsstatens organisering och värdegrund. Jag är också intresserad av opinionen kring välfärdsrelaterade frågor. Min doktorsavhandling behandlade ämnet individuell autonomi inom välfärdsstaten. Forskningsprojektet ”rättssäkerhet och politik” handlade om hur rättssäkerhet som värde kommer till uttryck i politiska beslut om socialförsäkringens administration. Mitt nuvarande forskningsprojekt fokuserar på valfrihetsreformer inom välfärdsstaten.
Jag har även ägnat mig åt forskning kring kommunal demokrati genom ett forskningsprojekt om effekten av politiska maktskiften i kommuner.

Pågående forskning

Mitt nuvarande forskningsprojekt ”Valfrihet eller politisk styrning” handlar om förändringen av välfärdsstaten i riktning mot ökad konkurrens mellan olika utförare (privata och offentliga) av välfärdsservice och ökad valfrihet för medborgarna. Den empiriska undersökningen behandlar de aktuella svenska valfrihetsreformerna Lagen om valfrihet och Vårdval. I projektet analyseras partipolitiska skiljelinjer på nationell och lokal nivå när det gäller valfrihetsreformerna, vilket även kopplas till hur den interna partisammanhållningen ser ut. Inom projektet analyseras dessutom kopplingen mellan policy/institutionell utformning och opinion när det gäller valfrihetsreformerna (policy feedback-processer).

Undervisning

Jag är kursledare för statsvetenskapliga institutionens kurs på det nya lärarprogrammets utbildningsvetenskapliga kärna (Styrsystem, organisation och bedömning) och har också varit inblandad på andra kurser inom lärarprogrammet (kursansvar för ”Skolans plats i samhället” på ”korta” lärarprogrammet). Jag medverkar som föreläsare och seminarieledare på kursen ”institutioner och aktörer i demokratin” på statsvetenskap, grundnivå. Min inriktning på undervisning har för övrigt huvudsakligen varit metod och uppsatsarbete, inklusive examination och handledning av uppsatser (statsvetenskap och samhällskunskap) men jag har även haft kurser om välfärdspolitik samt om politik och förvaltning.

 

Anna Bendz

Kontaktinformation

Anna.Bendz(@)pol.gu.se

Rum, B423

Telefon:
031-786 5697

Pressbild

Högupplöst bild

  


Sidansvarig: Anna Bendz|Sidan uppdaterades: 2012-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?