Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kort historik

Statsvetenskap - En livsviktig vetenskap!

Statsvetenskap är ett av de äldsta ämnena inom samhällsvetenskapen. Redan gamla greker som Platon och Aristoteles skrev böcker om staten och om politiken. Dagens statsvetenskap är en modern och mycket livaktig samhällsvetenskap som står i centrum för både debatt och forskning kring samhälle och politik.

Göteborgs universitets första professor i statsvetenskap var Rudolf Kjellén (1864-1922). År 1901 utnämndes han till professor i statskunskap och statistik vid Göteborgs högskola som universitetet hette då. 

Jörgen Westerståhl (1916-2006) uppbar sin professur i statsvetenskap vid Göteborgs universitet mellan 1952-1982. Han var pionjär för forskning om medier och opinionsbildning i Sverige och lade grunden till en stark forskningstradition då han 1954 introducerade de stora undersökningarna av väljare som blev utgångspunkten för det svenska Valforskningsprogrammet. Forskning om opinion och demokrati är idag ett av Göteborgs universitets styrkeområden. Varje år håller statsvetenskapliga institutionen en Jörgen Westerståhl Lecture till Westerståhls ära

Vid statsvetenskapliga institutionen är alla lärare aktiva forskare. Studenterna kan förvänta sig en professionellt administrerad utbildning som är väl förankrad vid den internationella forskningsfronten. Vi har väletablerade forskningsprogram som till exempel Valforskningsprogrammet, QoG-institutet, CERGU, MIM-programmet och Varieties of Democracy som ger struktur åt institutionens forskning men är samtidigt överlappande nätverk där lärare, forskare och doktorander ofta tillhör flera forskargrupper samtidigt.

 

 

 

Jörgen Westerståhl:

Pionjär för forskning om medier och opinionsbildning i Sverige.

Läs gärna mer om våra Jörgen Westerståhl Lectures, föreläsningar med prominenta talare dit alla är välkomna att delta.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2016-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?