Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marie Demker

Professor

Marie Demker
Professor
Akademisk grad: Docent,
marie.demker@gu.se
031-786 1242

Rumsnummer: Fakultetskansliet Humanisten
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Statsvetenskapliga institutionen (Mer information)
Box 711
405 30 Göteborg
www.pol.gu.se
stats@pol.gu.se

Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 405 30 Göteborg

Om Marie Demker

Professor i Statsvetenskap och Dekan för Humanistisk fakultet

Min forskningsprofil är primärt europeisk politik särskilt partier, ideologier, mobilisering, opinionsbildning, religion, utrikespolitiskt beslutsfattande samt vetenskapsteoretiska och metodologiska frågor.

Min forskning behandlar framväxten av nya sociala och politiska skiljelinjer i en medialiserad och globaliserad värld. I praktiken innebär det att jag undersöker karaktären av politiska konflikter i Europa, politiska motsättningar mellan landsbygd och stad, det nya medielandskapets skiljelinjer, religionens politiska betydelse samt svensk främlingsfientlighet. Ett par av mina senaste publikationer inom dessa områden är artiklarna Religious liberty in democracy: Between individual tolerance and democratic inclusion (NJRS) samt Room for realignment: The working-class sympathy for Sweden Democrats (med M Oskarson). Mina senaste böcker inom området är monografin Sverige åt svenskarna. Motstånd och mobilisering mot invandring och invandrare i Sverige (Atlas Akademi, 2014) samt antologin Culture, Health and Religion at the millennium. Sweden unparadised. (Palgrave Macmillan, 2014). Jag har också sedan många år ett särskilt intresse för fransk politik.

I den trilogi om den kommunikationella revolutionen som jag publicerat tillsammans med Ulf Bjereld återfinns en djupgående analys av den politiska förändring som Sverige och stora delar av den demokratiska världen genomgått sedan det som kallas 1968 års ungdomsrevolt. I arbetet syntetiseras empiriska resultat mot bakgrund av en teori om en samhällsomdaning i kommunikationens tecken. De tre böckerna är alla utgivna på Hjalmarson & Högberg förlag: I Vattumannens tid? (2005), Kampen om kunskapen (2008) samt Den nödvändiga politiken (2011).

Jag organiserar och är en av initiativtagarna till Partiforskningsprogrammet som, med bas på Statsvetenskapliga institutionen (GU), är ett nätverk av forskare som har ett särskilt fokus på politiska partier. Inom dess ramar medverkar jag i ett VR-finansieriat forskningsprojekt gemensamt med Linnéuniversitetet - Minskad konflikt och polarisering i västeuropeiska partisystem? - samt är delaktig i ett begynnande nordiskt samarbete för att skapa en komparativ partimedlemsundersökning på nordisk bas. 

Jag är medlem av redaktionsrådet för Statsvetenskaplig Tidskrift.

Min ämnesbakgrund är en journalistexamen vid dåvarande Journalisthögskolan i Göteborg, en kandidatexamen i statsvetenskap (inkluderande historia och filosofi) samt en magisterexamen i teoretisk filosofi. Jag har arbetat som journalist, men också tidigare försörjt mig bl a som korrekturläsare på annonsbyrå och med kontorsarbete inom vården.

Jag var under 2012-2016 prodekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten med särskilt ansvar för strategiska frågor kring forskning och utbildning på forskarnivå. Sedan januari 2017 är jag dekan för Humanistisk fakultet.

Jag har haft ett stort antal lednings- och förtroendeuppdrag, bl a ledamot av Örebro universitets styrelse, Göteborgs universitets styrelse, Teologiska Högskolans styrelse, Göteborgs symfonikers styrelse samt Vetenskapsrådets ämnesråd för Humaniora och samhällsvetenskap. Jag har också medverkat som expert i statliga utredningar. Sedan 2015 är jag invald som arbetande ledamot i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg (KVVS).

Jag håller ofta offentliga föredrag och anföranden samt deltar i paneler och arbetsgrupper mot bakgrund av mina forskningsområden, samt medverkar i ett flertal medier både som frilansskribent och kommentator till aktuella samhällsfrågor.

UR Play - En bok en författare - Sverige åt svenskarna

 

Visar 1 - 10 av 148

2017

2016

De generösa svenskarna? En analys av attityder till invandring och invandrare i Sverige.
Marie Demker
Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift , Forskningsöversiktsartikel 2016
Forskningsöversiktsartikel

Vilken plats vill kyrkan ha i den offentliga debatten?
Marie Demker
A. Bäckström & A Wejryd (Red.). Sedd men osedd: Om folkkyrkans paradoxala närvaro inför 2020-talet, Stockholm, Verbum, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

Religious liberty in democracy: Between individual tolerance and democratic inclusion
Marie Demker
Nordic Journal of Religion and Society , Artikel i vetenskaplig tidskrift 2016
Artikel i vetenskaplig tidskrift

När rädslan tar över syns fiender överallt
Marie Demker
Aftonbladet, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Partiledarna bör akta sig för att leka med elden
Marie Demker
Göteborgs-Posten, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

"Medborgarskap och delaktighet”
Ulf Bjereld, Marie Demker
Det sociala kontraktet i en digital tid. Temarapport 2016:2 Digitaliseringskommissionen, Stockholm 2016, Stockholm, Regeringskansliet SOU, Kapitel i rapport 2016
Kapitel i rapport

Allt starkare polarisering och allt lägre flyktningmotstånd
Marie Demker, Sara van der Meiden
Ekvilibrium (red)Ohlsson, Oscarsson och Solevid, Göteborg, SOM-institutet, Göteborgs universitet, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

Visar 1 - 10 av 148

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-09-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?