Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Forskningen vid institutionen är organiserad kring flera forskningsprogram, projekt och specialseminarium. De flesta forskare är en aktiv del av flera sådana enheter.

Statsvetenskapliga institutionen är internationellt känd för sina kvantitativa databaser. Sedan 1956 har Valforskningsprogrammet i samarbete med SCB (Statistiska centralbyrån) genomfört de svenska valundersökningarna. Internationellt sett är dessa bland de bästa databaser som finns inom valforskning. Varje år genomför också SOM-institutet de så kallade SOM-undersökningarna som har en mycket stark ställning inom opinionsforskningen. Institutionens anseende har stärkts ytterligare på det här området genom att QoG-institutet lanserat databaser med material som kan relateras till korruption, och MOD har skapat datasamlingar där väljare studeras under valrörelsen. 2013 lanserades institutionens senaste större forskningsprojekt - V-Dem (Varianter på demokrati) vars syfte är att ta fram nya indikatorer på demokrati, i alla världens länder från år 1900 fram till idag.

På institutionen arbetar flera professorer som har hög internationell status inom sina respektive forskningsområden. Vetenskapsrådet utsåg två av dem, Bo Rothstein och Jon Pierre, till ”ledande forskare” åren 2003 och 2006. Även Sören Holmberg har gott internationellt renommé. Vid den senaste utvärderingen av svensk statsvetenskap som utfördes på uppdrag av Vetenskapsrådet 2002, rankades forskningen vid Göteborgs universitet som den bästa i landet. Vid Göteborgs universitets utvärdering 2011 (RED10) fick forskningen vid institutionen omdömet "excellent".
 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2015-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pol.gu.se/forskning/
Utskriftsdatum: 2017-05-27