Forskningsmedel till studier om klimaträttvisa och väljarbeteenden

Nyhet: 2017-10-26

Statsvetare vid Göteborgs universitet har tilldelats forskningsmedel från Riksbankens jubileumsfond (RJ). Det offentliggjordes den 19 oktober när RJ presenterade vilka större forskningsprogram och projekt som får forskningsanslag inom humaniora och samhällsvetenskap.

Klimatetik och framtida generationer beviljades 40,9 miljoner kronor

Forskningsprogrammet ska studera vad som behöver göras åt klimatförändringarna och samlar världsledande forskare inom filosofi, statsvetenskap, ekonomi, demografi och sociologi. Det är förlagt till Institutet för framtidsstudier och drivs av institutets VD Gustaf Arrhenius.

Programmet består av tre delar, där Göran Duus-Otterström, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är ansvarig för den andra delen som handlar om klimaträttvisa.

Göran Duus-Otterström ska på halvtid under en sexårsperiod undersöka tre huvudfrågor:

(1) Hur ska naturresurser och ekologiskt utrymme fördelas mellan generationer? Hur mycket måste vi spara för framtida generationers skull? (2) Hur ska kostnaderna för klimatpolitiken fördelas inom och mellan generationer? och (3) Bör våra demokratiska styrelseskick förändras för att bättre ta framtida generationers intresse i beaktande? Hur ska det i så fall gå till?

Mer om forskningsprogrammet Klimatetik och framtida generationer kan du läsa i ett pressmeddelande från Institutet för framtidsstudier, https://www.iffs.se/nyheter/nytt-projekt-om-klimatetik/

CSES Sverige modul V+VI 2018-2023 beviljades 5, 2 miljoner kronor

Sverige deltar sedan 1995 i ett unikt länderjämförande samarbetsprojekt kallat The Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Det är ett samarbete mellan nationella valforskarteam runt om i världen. Samarbetet möjliggör systematiska analyser av väljarbeteende under varierande institutionella omständigheter. Fler än 200 forskare från 60 länder deltar aktivt i projektet för att nå bättre förståelse av grundläggande frågor om varför väljare deltar i val och varför de röstar som de gör.

Henrik Enkengren Oscarsson, professor i valforskning vid Göteborgs universitet, har beviljats forskningsmedel för att säkra ett fortsatt svenskt deltagande i CSES under åren 2018-2023. Fältarbetet för den femte och sjätte omgången av CSES-projektet kommer för Sveriges del att förläggas i anslutning till riksdagsvalen 2018 och 2022.

CSES är det viktigaste långsiktiga internationella samarbetsprojektet för svensk forskning om val, opinion och demokrati. Infrastrukturprojektet möjliggör för Sverige att delta aktivt i beslut om forskningsteman i den öppna konkurrensen i framtida undersökningsomgångar.

AV: Anna-Karin Lundell

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20