Brännpunkt Europa femårsjubilerar

Nyhet: 2017-05-02

Den 9 maj firar studentgruppen Brännpunkt Europa sitt femte år som öppen arena för kritiska samtal med fokus på samhällets utmaningar.

Sedan starten år 2012 har Brännpunkt Europa arrangerat mer än 60 föreläsningar som lockat över 5000 deltagare. Föreläsningarna har handlat om så vitt skilda ämnen som europeisk handels- och försvarspolitik, flyktingkrisen, brexit, samt berättelsen från ett fängelse i Syrien. För att ta några exempel.

Viktigt bidrag
Bland föreläsarna kan nämnas statsminister Stefan Löfven, EU-kommissionär Cecilia Malmström, Włodzimierz Cimoszewicz, biträdande missionschef vid israeliska ambassaden i Stockholm samt riksdagsledamoten och ordförande för försvarsutskottet Allan Widman.

– Det här är ett unikt och starkt bidrag till en öppen och kritisk offentlighet där kunskapssökande och diskussion om samhällets utmaningar står i fokus. Det behövs för att bidra till demokrati, hållbar utveckling och internationell samverkan. Och för att möta vågen av populism, faktaresistens och alternativa fakta, säger Urban Strandberg, rektor för Centrum för Europastudier.

Prisad studentaktivitet
Brännpunkt Europa består av programstudenter i europakunskap vid Centrum för Europastudier vid statsvetenskapliga institutionen. 2015 blev de uppmärksammade för sitt arbete när de fick Göteborgs studenters stora pris Guldtummen med motiveringen:

"För att genom sina välbesökta arrangemang ha fört aktuell debatt och diskussion närmare Göteborgs studenter, och fått fler att reflektera över samtidens politiska utmaningar."

Jubileumsarrangemanget den 9 maj börjar med ett mingel kl. 16.00 i entrén till Sprängkullsgatan 19. Därefter följer föreläsningar och tacktal.

Mer information
Mer information om Brännpunkt Europa och deras arrangemang hittar du på gruppens hemsida.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20