Hallå där, Fredrik D. Hjorthen

Nyhet: 2017-09-29

… doktor i statsvetenskap med inriktning mot normativ politisk teori, som vunnit ett uppsatspris av tidskriften Res Publica.

En av artiklarna i din avhandling har vunnit ett pris. Vad handlar den om?
– Artikeln handlar om hur skyldigheten att ingripa militärt för att förhindra folkmord och andra svåra övergrepp mot de mänskliga rättigheterna bör fördelas mellan stater. Jag argumenterar för att den viktigaste faktorn bör vara staters förmåga att få en slut på våldet, men att vi också bör ta hänsyn till historiskt ansvar för konflikten och att bördan fördelas så rättvist som möjligt mellan staterna. Artikelns främsta bidrag ligger i att förklara hur historiskt ansvar och fördelningsrättvisa kan kombineras med hänsynen till effektiva interventioner.

Varför var det viktigt att studera det?
– Det är främst två anledningar till varför det är viktigt att veta hur denna typ av skyldigheter bör fördelas. För det första kan kunskap om vilka skyldigheten tillhör bidra till att undvika handlingsförlamning. Att i internationella sammanhang säga, som många gör, att skyldigheten att ingripa tillhör ’det internationella samfundet’ blir för diffust och kan leda till handlingsförlamning. För det andra så är humanitära interventioner både riskfyllda och kostsamma för de som genomför dem, och det har ett värde i sig att den bördan fördelas rättvist. Till exempel är det inte rimligt att Seychellerna har samma skyldighet som Sverige, eftersom Sverige har mycket större ekonomisk och militär kapacitet.

Vad består priset av?
– Priset består av att artikeln publiceras i Res Publica, vilket naturligtvis är väldigt roligt. Dessutom får jag en summa pengar.

Vad betyder vinsten för dig?
– Jag känner mig naturligtvis ärad och glad över att juryn tycker att min artikel var den bästa. Sedan är det ju sånt som känns kul att ha på Cv:t.

Fredrik D. Hjorthen disputerade vid Göteborgs universitet 2017 med avhandlingen Who Should Intervene? Distributing the duties of humanitarian intervention.

Tidskriftens fullständiga namn är Res Publica: a journal of moral, legal and social philosophy.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20