• Lägre förtroende kommunnivån än för riksnivån

[2017-05-24] Enligt de senaste årens SOM-undersökningar misstros kommunpolitiker mer än rikspolitiker, vi har lägre förtroende för kommunstyrelser än för riksdag och regering, och vi är nöjdare med demokratin i riket än i kommunerna. Dessutom anser svenskarna att korruption är vanligare förekommande på kommunnivå än på riksnivå. Detta enligt kapitlet Svenskens sviktande kärlek till kommunnivån, från kommande forskarantologin Larmar och gör sig till.

• Tydligare kriterier för ansvar vid humanitära interventioner kan minska risk för övergrepp

[2017-05-24] Tydligare kriterier för vilka länder som har ansvar att agera kan motverka att omvärlden står passiv när övergrepp sker mot civilbefolkningar. Sådana kriterier kan också bidra till att kostnaderna för humanitära interventioner fördelas rättvist mellan olika länder. Det slås fast i en avhandling från Göteborgs universitet, som också beskriver hur sådana kriterier bör se ut.

• Den sociala sammanhållningen fortsatt stark i Sverige

[2017-05-22] Enligt de senaste tre årens SOM-undersökningar är den sociala sammanhållningen i landet fortsatt stark och 95 procent av de svarande upplever att de är en del av det svenska samhället. De som i lägst utsträckning instämmer med detta är människor med medborgarskap i något annat land, människor med lägre inkomster, och människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Skillnader i livsstil och kultur distanserar oss betydligt mer från varandra än skillnader i utbildning, inkomst eller nyhetskonsumtion.

• The Varieties of Democracy Project releases the most comprehensive dataset on democracy in the world

[2017-05-10] Today is a momentous day for anyone interested in democracy. The Varieties of Democracy (V-Dem) Project is releasing a new and even larger version of their democracy dataset, now covering 17 million data points on democracy and 177 countries in the world up to 2016.

• Internationell konferens om vad som bidrar till ett gott samhälle

[2017-05-04] De senaste årens forskning visar att det behövs mer än bara demokratisk utveckling för att människor ska må bra. Säkra miljöer, bra utbildning och adekvat sjukvård, liksom fungerande samhällsinstitutioner och frihet från korruption är minst lika viktiga faktorer. Under en internationell konferens vid Göteborgs universitet den 10 maj samlas ledande forskare och beslutsfattare för att diskutera globala utmaningar för det goda samhället.

• Brännpunkt Europa femårsjubilerar

[2017-05-02] Den 9 maj firar studentgruppen Brännpunkt Europa sitt femte år som öppen arena för kritiska samtal med fokus på samhällets utmaningar.

• Kungens födelsedagsgåva på Jonsereds herrgård

[2017-04-26] - Samarbete kring de globala utmaningarna är ett komplicerat men väldigt aktuellt ämne. Tack för att vi har fått komma hit och diskutera det med både gamla och nya vänner. Så inledde kung Carl XVI Gustaf det seminarium på Jonsereds herrgård han fått som gåva från Göteborgs universitet. Samtalet handlade om den forskning som pågår vid CeCAR, Centrum för studier av kollektivt handlande.

• Resultat från SOM-seminariet 2017

[2017-04-26] SOM-seminariet 2017 är avslutat och med detta har avrapporteringen av 2016 års nationella SOM-undersökning inletts. Under en heldag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet redovisade forskare från SOM-institutet delar av vad som varit den största SOM-undersökningen någonsin. Alla presentationer från dagen går att läsa på SOM-institutets webbsida.

• Ingen demokrati utan kvinnors rättigheter

[2017-04-11] Att den arabiska våren misslyckades och endast Tunisien lyckades landa i någon form av demokratiskt styrelseskick kan delvis förklaras med bristen på kvinnors rättigheter. Det visar tvärvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet.

• Starka samband mellan korruption och valframgångar för populistiska partier

[2017-04-03] Kvalitén på samhällets institutioner påverkar inte bara vilken service människor får utan kan också avgöra vilka som vinner den politiska makten. Forskning från Göteborgs universitet tyder på att korruption är en bidragande orsak till varför vissa populistpartier runt om i Europa har nått sina största valframgångar i de senaste årens parlamentsval.