• Korruption bidrar till överkonsumtion av antibiotika

[2017-02-27] Korruption är en bidragande orsak till överförskrivning av antibiotika i Europa. Hur mycket som skrivs ut i onödan skiljer sig mellan olika länder, men det finns även betydande skillnader mellan olika regioner i samma land. Det slår en studie från Göteborgs universitet fast.

• Nytt mått visar på ökad makt och möjligheter för kvinnor

[2017-02-20] I dagarna lanseras ett index som gör det möjligt att jämföra kvinnors fri- och rättigheter i tid och rum på ett helt nytt sätt. Det är forskningsprogrammet Varieties of Democracy (V-Dem) vid Göteborgs universitet som tagit fram indexet som visar att kvinnors makt och möjligheter har ökat kraftigt de senaste hundra åren.

• Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-16] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

• Samverka med SOM-institutet 2017

[2017-02-07] SOM-institutet bjuder in forskare och organisationer till 2017 års samverkan

• SOM-institutet söker ny föreståndare

[2017-02-03] Intervju med avgående Henrik Ekengren Oscarsson om världens bästa jobb

• Ledigt jobb: Föreståndare till SOM-institutet

[2017-02-03] SOM-institutet söker ny föreståndare

• Slutna rum och öppna landskap

[2017-01-26] Senaste SOM-antologin analyserar hur det är att bo, leva och verka i Skåne

• Statsvetare får 7 miljoner för utvecklingsforskning

[2017-01-20] I Vetenskapsrådets beslut om bidrag inom utvecklingsforskning 2016 tilldelas statsvetare vid Göteborgs universitet medel till grundforskning om politisk utveckling och mänskliga rättigheter i utvecklingsländer samt till strategier för hållbara utvecklingsprojekt i utvecklingsländer.

• Enade politiker får människor att ta personligt ansvar för klimatförändringarna

[2017-01-11] Politiker som är eniga om att miljöfrågor är viktiga påverkar människor att göra uppoffringar för klimatet oavsett vilket parti de tillhör. Det beror delvis på att folk ofta gör som auktoriteter säger i svåra och komplexa frågor, det visar ny statsvetenskaplig forskning.

• Valforskarna ska nå en bredare publik

[2017-01-03] Med interaktiva applikationer och visualiseringar ska valforskare vid Göteborgs universitet sprida kunskap om varför väljare röstar som de gör och varför utgången av val blir som de blir. Under 2017 startar ett nytt kommunikationsprojekt som ska åskådliggöra stabilitet och förändring i politiskt beteende mellan åren 1956 - 2014.