• Öppen utlysning om medverkan med frågeinstrument i Valundersökningen 2018

[2017-08-22] Öppen utlysning till forskare om förslag på frågeinstrument som ska ingå i nästa stora svenska valforskningsstudie som utförs i samband med valet den 9 september 2018. Förslagen kommer att bli föremål för utvärdering av Valforskningsprogrammets (SNES) rådgivande styrelse och SNES-gruppens primärforskare. Slutdatum beräknas till den 15 november 2017.

• Vad är det egentligen som händer i Europa?

[2017-08-17] Kurser i europakunskap öppna för sen anmälan.

• Get a competitive master's degree in European Studies!

[2017-08-16] Master's programme open for late application.

• Fortsätt läsa statsvetenskap redan i höst!

[2017-08-15] Vi öppnar kurser för sen anmälan. Ansök senast den 27 augusti.

• Göteborgarna gillar sin stad

[2017-07-04] 94 procent av göteborgarna tycker att Göteborg är en bra stad att bo i, men hälften av de svarande i SOM-institutets nya undersökning ser inte staden som trygg och säker. Integration och immigrationsfrågor toppar dagordningen men är av betydligt lägre vikt i Göteborg jämfört med i Sverige i stort. Däremot är frågor om kriminalitet, infrastruktur och bostäder mer centrala än i övriga riket.

• Stabilitet trots larmande - ny bok från SOM-institutet

[2017-06-28] Trots omvälvande förändringar i omvärlden finns en påfallande stabilitet i Sverige i allmänhet. Svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin, tilltro till expertis och vetenskap, tillit till varandra och känslor av samhörighet påverkas inte så mycket av det larmande som återfinns i våra många informationskanaler. Däremot gror på flera områden en stark misstro inom vissa grupper, vilket leder till polarisering och politisering.

• Ekonomisk tillväxt leder inte till minskade utsläpp

[2017-05-31] Tanken att ekonomisk tillväxt skapar förutsättningar för minskade utsläpp av växthusgaser är fel. Istället finns det ett robust samband mellan tillväxt och ökade utsläpp, oavsett om tillväxten sker i rika demokratier eller fattiga auktoritära stater. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Lägre förtroende kommunnivån än för riksnivån

[2017-05-24] Enligt de senaste årens SOM-undersökningar misstros kommunpolitiker mer än rikspolitiker, vi har lägre förtroende för kommunstyrelser än för riksdag och regering, och vi är nöjdare med demokratin i riket än i kommunerna. Dessutom anser svenskarna att korruption är vanligare förekommande på kommunnivå än på riksnivå. Detta enligt kapitlet Svenskens sviktande kärlek till kommunnivån, från kommande forskarantologin Larmar och gör sig till.

• Tydligare kriterier för ansvar vid humanitära interventioner kan minska risk för övergrepp

[2017-05-24] Tydligare kriterier för vilka länder som har ansvar att agera kan motverka att omvärlden står passiv när övergrepp sker mot civilbefolkningar. Sådana kriterier kan också bidra till att kostnaderna för humanitära interventioner fördelas rättvist mellan olika länder. Det slås fast i en avhandling från Göteborgs universitet, som också beskriver hur sådana kriterier bör se ut.

• Den sociala sammanhållningen fortsatt stark i Sverige

[2017-05-22] Enligt de senaste tre årens SOM-undersökningar är den sociala sammanhållningen i landet fortsatt stark och 95 procent av de svarande upplever att de är en del av det svenska samhället. De som i lägst utsträckning instämmer med detta är människor med medborgarskap i något annat land, människor med lägre inkomster, och människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Skillnader i livsstil och kultur distanserar oss betydligt mer från varandra än skillnader i utbildning, inkomst eller nyhetskonsumtion.