Öppen för allmänheten

Hur tänkte vi och hur blev det? Tjugo år sedan folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU.

CERGU, CES och Brännpunkt Europa vid Göteborgs Universitet arrangerar den 14 november en heldag med fokus på Sveriges inträde och medlemskap i EU. I tre paneler förklarar vi varför Sverige gick med i EU, minns tillbaka på vad som hände 1994 och diskuterar vad Sveriges medlemskap betytt. Vi inleder med forskare som arbetat med Sveriges EU-medlemskap på olika sätt, fortsätter med personer som var i den absoluta hetluften när det begav sig, och avslutar dagen med att nuvarande och före detta Europaprogram-studenter, som själva var för unga för att delta i folkomröstningen, ger sin syn på Sverige och EU.

10.00-10.15 Välkomnande och introduktion till dagen
Urban Strandberg, studierektor för Europaprogrammen vid GU
Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning

10.15-11.45 Forskarperspektiv på Sveriges relation till EU och EU-inträdet

Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.
Malena Rosén Sundström, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet.
Bo Stråth, professor emeritus i historia vid Helsingfors universitet.

Moderator: Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

13.15-15.00 Sverige vid folkomröstningen ¿ förväntningar och resultat
Frank Belfrage, diplomat, chefsförhandlare om det svenska medlemskapet 1991-94, Sveriges ständiga representant vid EU 1994-99.
Ulf Dinkelspiel (M), Europaminister 1991-1994, chefsförhandlare EG-frågor 1988-91.
Eva-Britt Svensson (V), f d ordförande i Folkrörelsen Nej till EU, f d Europaparlamentariker.
Marita Ulvskog (S), Europaparlamentariker, civilminister 1994-96.

Moderator: Daniel Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

15.00-15.30 Kaffe & mingel

15.30-16.30 Nuvarande och tidigare Europaprogramstudenter diskuterar Sverige och EU
Adam Cwejman (FP), projektledare på Timrbo, f d ordförande i LUF.
Joel Furvik, student på Europaprogrammet.
Magnus Nilsson (S), kandidat Europaparlamentet, f d ordförande i Socialdemokratiska studentförbundet.
Kristina Lovén Seldén, doktor i sociologi vid Göteborgs universitet

Moderator: Ann Ighe, doktor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet

Universitetets huvudbyggnad, Vasaparken.

Alla välkomna! Ingen föranmälan.

Datum: 2014-11-14

Kategorier: Samhällsvetenskap

Arrangör: CERGU

Plats: Universitetets huvudbyggnad, Vasaparken.

Ytterligare information:
CERGU affisch 14 november.pdf