• Resultat från SOM-seminariet 2017

[2017-04-26] SOM-seminariet 2017 är avslutat och med detta har avrapporteringen av 2016 års nationella SOM-undersökning inletts. Under en heldag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet redovisade forskare från SOM-institutet delar av vad som varit den största SOM-undersökningen någonsin. Alla presentationer från dagen går att läsa på SOM-institutets webbsida.

• Ingen demokrati utan kvinnors rättigheter

[2017-04-11] Att den arabiska våren misslyckades och endast Tunisien lyckades landa i någon form av demokratiskt styrelseskick kan delvis förklaras med bristen på kvinnors rättigheter. Det visar tvärvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet.

• Starka samband mellan korruption och valframgångar för populistiska partier

[2017-04-03] Kvalitén på samhällets institutioner påverkar inte bara vilken service människor får utan kan också avgöra vilka som vinner den politiska makten. Forskning från Göteborgs universitet tyder på att korruption är en bidragande orsak till varför vissa populistpartier runt om i Europa har nått sina största valframgångar i de senaste årens parlamentsval.

• V-dem kan ge underlag till mätning av FN-mål

[2017-03-08] Varieties of Democracy Institute (V-dem), med bas vid Göteborgs universitet, bidrar med faktaunderlag till uppföljning av FN:s sextonde hållbarhetsmål.

• Öppet seminarium vid invigning av Centrum för global migration

[2017-03-07] Centrum för global migration (CGM) inrättas som ett fakultetsövergripande centrum vid Göteborgs universitet och har institutionen för globala studier som värdinstitution. Invigningen hålls vid Konferenscentrum Wallenberg den 29 mars.