• Ekonomisk tillväxt leder inte till minskade utsläpp

[2017-05-31] Tanken att ekonomisk tillväxt skapar förutsättningar för minskade utsläpp av växthusgaser är fel. Istället finns det ett robust samband mellan tillväxt och ökade utsläpp, oavsett om tillväxten sker i rika demokratier eller fattiga auktoritära stater. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Lägre förtroende kommunnivån än för riksnivån

[2017-05-24] Enligt de senaste årens SOM-undersökningar misstros kommunpolitiker mer än rikspolitiker, vi har lägre förtroende för kommunstyrelser än för riksdag och regering, och vi är nöjdare med demokratin i riket än i kommunerna. Dessutom anser svenskarna att korruption är vanligare förekommande på kommunnivå än på riksnivå. Detta enligt kapitlet Svenskens sviktande kärlek till kommunnivån, från kommande forskarantologin Larmar och gör sig till.

• Tydligare kriterier för ansvar vid humanitära interventioner kan minska risk för övergrepp

[2017-05-24] Tydligare kriterier för vilka länder som har ansvar att agera kan motverka att omvärlden står passiv när övergrepp sker mot civilbefolkningar. Sådana kriterier kan också bidra till att kostnaderna för humanitära interventioner fördelas rättvist mellan olika länder. Det slås fast i en avhandling från Göteborgs universitet, som också beskriver hur sådana kriterier bör se ut.

• Den sociala sammanhållningen fortsatt stark i Sverige

[2017-05-22] Enligt de senaste tre årens SOM-undersökningar är den sociala sammanhållningen i landet fortsatt stark och 95 procent av de svarande upplever att de är en del av det svenska samhället. De som i lägst utsträckning instämmer med detta är människor med medborgarskap i något annat land, människor med lägre inkomster, och människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Skillnader i livsstil och kultur distanserar oss betydligt mer från varandra än skillnader i utbildning, inkomst eller nyhetskonsumtion.

• The Varieties of Democracy Project releases the most comprehensive dataset on democracy in the world

[2017-05-10] Today is a momentous day for anyone interested in democracy. The Varieties of Democracy (V-Dem) Project is releasing a new and even larger version of their democracy dataset, now covering 17 million data points on democracy and 177 countries in the world up to 2016.