Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tror på kraften i frivilligrörelser

Det var demonstrationerna på Maidan-torget i Kyiv som gav henne det slutgiltiga självförtroende att byta bana i livet.

Oleksandra Kryshtapovych var då anställd som kommunikationsansvarig på ett multinationellt företag, men hade börjar fråga sig om detta verkligen var hennes uppgift i livet. Offentlig förvaltning verkade istället vara där hon skulle kunna hitta en mer meningsfull sysselsättning. Hennes ansökan till programmet International Administration and Global Governance (IAGG) höll på att behandlas när upproret på Maidan startade.
- För mig var Maidan ett svar på dåligt styre. Det fick mig inse att studera till att bli en professionell offentlig tjänsteman var viktigt och värt att riskera allt för, säger hon.

Så Oleksandra Kryshtapovych satte kurs på en ny karriär i livet och ny del av världen. Född i Riga hade Oleksandra Kryshtapovych bott i Ivano-Frankivsk och Lviv innan hon landade i Kyiv. Där tog hon sin examen på Institutet för internationella relationer vid Taras Shevchenko National University, som ledde till hennes välbetalda jobb på det multinationella företaget.
- Mina vänner tyckte jag var galen som gav upp en professionell karriär och började plugga igen. Det innebar att min tid på universitet inte skulle vara över förrän efter trettio. I den åldern är de flesta i Ukraina färdiga med universitetsstudier.

När jag ringer upp henne ska hon just starta sin praktikperiod, som del av IAGG, på United Nation’s Volunteers kontor i Bonn.
- Det är första dagen här. Jag jobbar på programkoordineringssektionen, som sköter UNVs globala program. Dessa är inriktade på sådant som att säkra tillgång till grundläggande social service, fredsbyggande och motståndskraft i samhällen mot miljökatastrofer, såväl som ungdomars och länders kapacitetsutveckling genom volontärinsatser.
- Det jag framförallt gillar i de projekt som väljs ut, utifrån de här kriterierna, är att de betonar nationellt ägarskap och partnerskap med lokala aktörer och andra internationella organisationer så mycket. Också att projekten ofta bygger på Syd-Syd-samarbete och ambitioner för långsiktiga policyförändringar snarare än kortsiktiga och småskaliga insatser.
"Jag tycker volontärarbete är ett jättebra sätt att bredda sin egen horisont och samtidigt göra något bra för människor i nöd."
Så snart ett projekt är godkänt kopplar UNV på volontärer efter behov. Och uppdragen varier mycket. En volontär kan till exempel vara involverad i att utveckla en nationell policy för volontärsamarbeten eller ta fram utkast till nationell standard för barnomsorg. En annan kanske är läkare i en avlägsen by i en ö-nation där det för närvarande råder brist på medicinsk personal.
- Jag tycker volontärarbete är ett jättebra sätt att bredda sin egen horisont och samtidigt göra något bra för människor i nöd. Vad gäller mina arbetsuppgifter här i Bonn ska jag hjälpa till med att processa projektdokument, workshop-förberedelser, undersökningar relaterat till globala program, etc.

Själv har hon deltagit i ett sommarläger arrangerat av Children’s International Summer Villages (CISV) i Mölnlycke i juni.
- De här lägren samlar unga från hela världen och det var en fantastisk erfarenhet att delta.

Hennes erfarenheter av IAGG-programmet och hur man utbildar i Sverige är så här långt överväldigande positiva.
- Mitt första år har varit över förväntan. Jag var redan från början när jag letade utbildningar klar över att jag ville till Sverige. På grund av er omsorg om offentlig service och ert internationella utvecklingssamarbete. Jag hade en del föreställningar om hur utbildningen kunde vara här, men det har varit än bättre än jag trodde.

Det Oleksandra Kryshtapovych gillar är flexibiliteten och att programmet ger mängder av material som är användbart i olika situationer. Liksom att lärarna alltid är öppna för att diskutera. Och så alla dessa aktiviteter utanför studierna ingen riktigt berättade om på förhand, som Utrikespolitiska föreningen och olika nätverk av ukrainska diaspora hon nu är involverad i.

Ukrainska organisationer i Göteborg, Malmö och Stockholm arrangerar seminarier och debatter, möten med journalister och experter med mera kring situationen i Ukraina.
- Jag är imponerad över att så många svenskar kommer och visar sitt intresse, säger Oleksandra Kryshtapovych.
"Att följa utvecklingen på avstånd, och med insikter från utbildningen, får mig att ställa fler frågor kring vad som faktiskt pågår"Aktiviteterna och utbildningen här har också gett henne nya perspektiv på händelserna i Ukraina.
- Att följa utvecklingen på avstånd, och med insikter från utbildningen, får mig att ställa fler frågor kring vad som faktiskt pågår. Det öppnar upp olika nya perspektiv på hur utvecklingen i mitt land och däromkring kan tolkas.

Som Oleksandra Kryshtapovych ser det är vad som nu pågår väldigt mycket ett psykologiskt krig mellan en Sovjet-mentalitet och vad man skulle kunna kalla en ”Europa-mentalitet”. Och även om situationen är svår är allt inte nattsvart.
- Jag ser en del positiva tecken bland volontärer som försöker möta en ökande konfliktnivå med aktioner som kan skapa en mer fredlig atmosfär; som att ta hand om flyktingar från Krim och östra Ukraina, samla in pengar till läkarbehandling av våra hjältar i öster, se till att cancerpatienter får behandling, och mycket mer.

Det finns, enligt Oleksandra Kryshtapovych, också en urban utvecklingsrörelse. Som i Kyiv där frivilliga arbetar tillsammans med att göra stadsrum mer inbjudande och vackra genom att skapa trädgårdar, bygga moderna lekparker, etc.
- Volontärer hjälper också armén med mat, transporter, kläder, instrument, ibland till och med ammunition till fronten. Några går också med i armén.
- Frivilligrörelsen är för mig ett tecken på social förändring. Jag sätter hopp till den rörelsen, mer än till officiella politiker.

Var hon själv kommer att landa efter sina tre månader i Bonn och de sista kurserna i IAGG-programmet vet Oleksandra Kryshtapovych inte.
- Idag har jag faktiskt inte en aning, eftersom möjligheterna är ändlösa, säger hon och skrattar.
- Jag kanske försöker hitta ett fast jobb. Men en forskarutbildning låter också intressant. Speciellt ifall den kan genomföras inom ramen för något konkret utvecklingsprojekt.

 

/Lars-Olof Karlsson

 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2015-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?