Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"EU-kompetensen behövs därute"

Efter att ha studerat på Göteborgs universitet till och från under nio års tid har Maj Gustafsson pluggat klart. Med sig har hon en kandidatexamen i statsvetenskap och en masterexamen i Europakunskap plus ett pris för bästa masteruppsats. Nu väntar arbetslivet med nya utmaningar.

Grattis Maj! I oktober vann du The Rutger Lindahl Award för bästa masteruppsats i Europakunskap 2014. Förutom äran och en prissumma på 10 000 kronor kommer du också att bli publicerad. Hur känns det?

– Jätteroligt! Jag tycker att det är roligt och bra att Centrum för Europaforskning delar ut ett pris till masterstudenter och att våra uppsatser uppmärksammas. De uppsatser som vinner publiceras dessutom i CERGU Working Paper Series. Det känns som en fjäder i hatten, för visst är det kul att bli läst och att det man jobbat med så länge sprids till andra.

Centrum för Europaforskning (CERGU) delar ut priset vid examensceremonin varje år. Vad handlar din uppsats om?

– Min uppsats handlar om hur EU-kommissionen försöker påverka den utveckling av unionsrätten som sker genom EU-domstolens förhandsavgöranden. Domstolar som är osäkra på hur de ska tolka unionsrätten kan be EU-domstolen att lämna ett så kallat så kallat förhandsavgörande. Både EU-kommissionen och medlemsländerna försöker påverka EU-domstolen genom att tala om hur de anser att unionsrätten borde tolkas. Det jag undersöker är huruvida EU-kommissionen tar hänsyn till medlemsländernas ståndpunkter i sådana här ärenden.

Varför vann just din uppsats i år?

– Jag lyckades genomföra intervjuer med tjänstemän på EU-kommissionen och de verkade inte alls bekymra sig över risken för motstånd bland medlemsländerna i den här typen av ärenden. Genom att ge en inblick i hur de involverade resonerar bidrar uppsatsen till ökad förståelse om förhållandet mellan EU-kommissionen och EU-domstolen, ett område som är relativt outforskat från andra perspektiv än det strikt juridiska.

Hur kommer det sig att du intresserar dig för just dessa frågor?

– En av de kurser som jag tyckte var allra mest intressant under min utbildning var den som tog upp EU-domstolens inflytande på EU:s utveckling. Jag arbetade dessutom under två år på EU-kommissionen i Bryssel och då blev jag ännu mer fascinerad av hur stor roll EU-domstolens förhandsavgöranden faktiskt spelar.

Du har läst många år på universitetet. Var det ett självklart val för dig att fortsätta att studera på masternivå?

– Nej, det var det inte. Men under mina praktikperioder på Utrikesdepartementet och EU-kommissionen i Bryssel insåg jag att en masterexamen många gånger är en förutsättning för att man ska vara behörig för internationella tjänster. Studier på avancerad nivå rankas högt utomlands. Så här i efterhand är jag glad för alla studieår, min analysförmåga är mitt främsta arbetsredskap.

Hur skulle du vilja sammanfatta dina studieår på statsvetenskapliga institutionen?

– Jag tycker att undervisningen håller hög kvalité och jag upplever att det finns stora möjligheter för studenterna att sätta sin egen prägel på utbildningsåren. Själv ville jag ut i världen och utnyttjade möjligheten att plugga utomlands via Erasmusprogrammet. I samband med att jag skrev min kandidatuppsats fick jag också chans att göra en fältstudie i Kina med stöd av SIDA:s MFS-stipendium. För mig som är nyfiken på att upptäcka världen var de här möjligheterna förstås ovärderliga.

Vad tänker du om din kompetens nu när du är färdig, har den någon arbetsmarknadsrelevans?

– När det gäller arbetsmarknadsrelevans så är det som med allt annat, det blir vad du gör det till. För att få in en fot krävs ofta en och annan praktikplats under utbildningen. Det är då man inser att det finns spännande jobbmöjligheter och att EU-kompetensen behövs därute.

Vad har du för planer nu?

– Idag arbetar jag med internationella socialförsäkringsfrågor på Socialdepartementet. Det är oerhört spännande! Arbetsuppgifterna är en riktig fullträff med tanke på min utbildning. Det handlar om gränsöverskridande rörlighet och ett politikområde som är under utveckling med nya domar från EU-domstolen. När jag var student var det mycket fokus på att arbeta utomlands men det finns minst lika mycket spännande att göra på hemmaplan, inte minst på lokal och regional nivå. Europeisk samhällsförändring pågår överallt och ju mer man lär sig om det, desto mer fascinerande blir det.

 

Maj Gustafsson

Ålder: 30 år.

Kommer från: Född och uppvuxen i Lerum utanför Göteborg.

Aktuell med: Vinnare av The Rutger Lindahl Award 2014 för uppsatsen ”A Political Bellwether? The European Commission’s Interaction with the Court of Justice of the European Union under the Preliminary Ruling Procedure."

Gör med prispengarna: Köper en ny dator.

Personligt intresse: Språk! Och den som gillar språk måste testa att bo i Bryssel någon gång, det är en super-internationell stad, ett riktigt språk-mecka. Söndagar i Bryssel är fantastiska, då går man på loppis och torgmarknad och äter frukost hela dagen.

Har läst hos oss: Fristående kurser i statsvetenskap och europakunskap plus Master’s Programme in European Studies.

 

Foto: Karin Andersson.

 ---------------------

Det här är Rutger Lindahl.

Här kan du läsa mer om Centrum för Europaforskning (CERGU) och Centrum för Europastudier (CES).

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2014-11-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?