Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Ju fler examina desto bättre"

2014 reste första kullen studenter som valt inriktning double degree på statsvetenskapliga institutionen till tyska Universität Konstanz. Sara van der Meiden är en av dem. Nu är hon tillbaka i Göteborg för att läsa sitt andra år på masterprogrammet i statsvetenskap. Med sig hem har hon nya erfarenheter från en internationell miljö som erbjuder såväl hög nivå på studierna som roliga aktiviteter på fritiden.

 

Statsvetenskapliga institutionen har ett samarbete om double degree med Universität Konstanz, varför lockades du av det?

– För mig var det självklart att fortsätta mina studier på masternivå och eftersom jag alltid har velat plugga utomlands tyckte jag att det här var ett enkelt sätt att komma iväg på.

Double degree innebär att du får två examina när du är klar. Vilka är fördelarna med det?

– Ju fler examina desto bättre! Jag tror helt enkelt att det kan underlätta när man söker jobb så småningom. Men det är också nyttigt att ha sett ett annat system än det svenska och det var en hel del som skilde sig från det som vi är vana vid här. Ett år utomlands gör dessutom att man utvecklas mycket som person.

Hur var det att komma ner till Konstanz?

– Det var faktiskt en omställning att flytta men allt flöt på väldigt smidigt. Vi fick både studielån från CSN och erasmusstipendium för att finansiera vår studietid. När vi reste ner i september hade universitetet i Konstanz redan ordnat med studentboende, den som ville kunde bli mött på flygplatsen och varje student fick en mentor i klassen. Vi blev väldigt väl omhändertagna! Själv började jag min tid på universitetet med att läsa en tyskakurs. Det var roligt även om det var engelska som användes i undervisningen.

Visst ser terminsindelningen lite annorlunda ut i Tyskland?

– Ja, vi läste från mitten av oktober till början av april och därefter från mitten av april till mitten av september. Man studerar alltså hela sommaren och den andra terminen i Konstanz överlappar den tredje som jag går nu vilket betyder att vi inte hade något sommarlov.

Vad tyckte du om staden och själva universitetet?

– Konstanz är en liten stad som ligger på gränsen till Schweiz och där är väldigt vackert. Eftersom det är mitt i Europa är det korta avstånd att göra utflykter till andra städer. Jag åkte till exempel till Milano som bara ligger fyra-timmars bussresa därifrån. Själva universitetsområdet ligger en bit utanför staden, det är inte särskilt fint i sig men det ligger precis vid den vackra Bodensjön. Man kan säga att universitetet är navet i Konstanz, hela staden kryllar av studenter.

Om du skulle beskriva utbildningen, hur var studierna upplagda?

– I Sverige läser vi ju vanligtvis en kurs i taget men i Konstanz läste vi fyra kurser parallellt – tre seminariekurser och en metodkurs per termin. På seminariekurserna hade vi inga föreläsningar utan istället gavs seminarier som förbereddes genom att vi läste texter till varje seminarium. Till ett av seminarietillfällena behövde vi vara lite extra förberedda och det var när vi skulle hålla i en presentation. Undervisningen pågick i 12 veckor och när seminarierna var slut skrev vi ett större arbete på cirka 15 sidor. På metodkurserna hade vi både föreläsningar och övningar.

Vad tyckte du om det?

– Att läsa fyra kurser samtidigt innebär att man måste strukturera och planera sin tid. Det var hög nivå på studierna och jag tycker att det var ett stort steg från kandidatnivån i Sverige. Men eftersom jag gillar att plugga och hade valt kurser som intresserar mig passade det mig bra. Det som var så roligt var den internationella miljön, jag läste tillsammans med studenter från bland annat Tyskland, Holland, England, USA och Nya Zeeland.

Hur gick det till att välja kurser i Konstanz?

– Första veckan på varje termin inleddes med en så kallad ”shopping week”. Under den veckan gick vi på olika seminarier som vi var intresserade av och efter det valde vi kurser som passade in i vår examen. I Konstanz är kursutbudet bredare och mer flexibelt än i Sverige och det gav oss en större möjlighet att styra våra egna val efter intresse. I Sverige är ju de flesta kurserna bestämda i förväg.

Hur var lärarna?

– Jättebra! Det var många professorer och postdoktorer som undervisade så det var hög nivå på undervisningen. Men systemet är mer hierarkiskt än i Sverige och i Konstanz måste man boka tid med en professor om man vill fråga om något, det är inte bara att gå till rummet och knacka på. Som student från Sverige är man ju van vid en mer avslappnad relation till sina lärare så det var lite ovant.

Hur såg en vanlig studiedag ut?

– Det var långa studiedagar med mycket självständigt arbete. Universitetsbiblioteket hade öppet 24 timmar per dygn med vakter på nätterna och där brukade vi sitta och läsa och titta ut på alptopparna i bakgrunden. När det var fint väder pluggade vi på stranden vid sjön. Vid lunchtid gick vi till skolbespisningen och åt. Den hade ett ganska stort utbud att välja på varje dag och en lunch kostade cirka tre euro.

Vad gjorde du på fritiden?

– Jag tränade bland annat yoga och spelade innebandy. Det fanns väldigt mycket roligt att göra, speciellt om man är sportintresserad. Min sommar i Konstanz var den varmaste på länge så för min del blev det mycket bad och hänga på stranden med vänner. Men för den som ville fanns möjlighet att spela beachvolleyboll och vindsurfa. Och de som gillar att paddla kunde både paddla kanot och paddla stående på en bräda, stand-up-paddling. Jag hyrde cykel och cyklade runt Bodensjön och bodde på en plats på vägen. Det var jättemysigt och något jag verkligen rekommenderar.

Avlutningsvis, hur skulle du vilja sammanfatta ditt år?

– Jag är jättenöjd! Det finns bara fördelar med att bo och studera utomlands och att åka till Konstanz var så enkelt med allt som var förbrett när vi kom. Universitetet i Konstanz är en väldigt internationell miljö med många studenter som varit på utbyten och gjort praktik på olika platser runt om i Europa. Det bästa är att jag fick nya perspektiv och insåg hur mycket det finns att göra. Att läsa en double degree är ju verkligen en chans att maxa det som man kan få ut av sin studietid.

 

Sara van der Meiden

Ålder: 26

Kommer från: Uppsala

Bor: I Annedal

Har läst och gör just nu: Har en kandidatexamen i sociologi, läser masterprogrammet i statsvetenskap, double degree, och gör just nu praktik på Partiforskningsprogrammet på statsvetenskapliga institutionen.

Läste det här i Konstanz: Comparative Politics and Policy Analysis, Political Parties and Party Systems in Western Europe, International Administration and Conflict Management, Coalition Politics, Bicameralism in a Comparative Perspective och Data Analysis with R samt de obligatoriska metodkurserna Research Design 1 och 2.

Vann: SOM-priset 2014 för sin kandidatuppsats Tolerans till invandring - en fråga om kön?

Ägnar fritiden åt: Träffar kompisar, klättrar, läser, går på ABF:s föreläsningar och tränar yoga.

 

 

Läs mer: Samhällsvetare ges möjlighet till internationellt utbyte och dubbla examina

Länk: Master´s Programme in Political Science

Mer om studier i Konstanz: Konstanz Univiersity

 

Foto: Karin Andersson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?