Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Europaprogrammet är en trampolin ut i verkligheten

Kajsa Rydén tog ett sabbatsår efter gymnasiet, jobbade och funderade över varför människor omkring henne behandlades så olika. Nu läser hon fjärde terminen på Europaprogrammet, är engagerad i olika studentgrupper och längtar efter att få göra praktik. Kajsa Rydén vill gärna vara med och påverka och anser att EU-frågor är lika viktiga i lilla Virserum som i Bryssel.

Europaprogrammet är ett tvärvetenskapligt program vid Göteborgs universitet. Varför valde du att läsa just det?

– Jag är samhällsintresserad och vill veta hur saker styrs och vem som styr. När jag arbetade inom äldrevården hemma i Småland mötte jag så många fantastiska personer och jag funderade samtidigt mycket på varför vi människor behandlas så olika. Orättvisorna ökar i Europa idag och eftersom det mesta beslutas och regleras på EU-nivå så ville jag veta mer om hur allt hänger ihop.

Vilken inriktning valde du?

– Eftersom det är ett tvärvetenskapligt program får man lära sig analysera politiska, sociala, ekonomiska och kulturella företeelser i Europa och det passar mig som brinner för mänskliga rättigheter och i synnerhet kvinnors rättigheter. Jag bestämde mig för att söka Europaprogrammet med inriktning sociologi.

Varför just Göteborg?

– Ja, det har med staden att göra! Jag har alltid känt mig välkommen hit. Här är en skön atmosfär och trevliga människor. Det är en ”liten storstad” som har allt och som dessutom ligger vid havet vilket gör den ännu mer attraktiv för mig.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– En typisk dag börjar ofta med en föreläsning på förmiddagen. Den brukar hålla på i två timmar. Efter det blir det lunch i Café Haga där vi studiekompisar träffas med alla våra matlådor och äter lunch. På eftermiddagen kanske jag gör någon uppgift, just nu skriver jag en forskningsessä, eller så läser jag min kurslitteratur.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har träffat så många vänner på universitetet, vi pluggar ihop, går på bio, går på puben eller bara är hemma tillsammans. Man kan säga att jag har träffat mina jämlikar här. De inspirerar mig varje dag. Förutom att umgås med kompisar så löptränar jag ganska mycket just nu. Ska springa mitt första Göteborgsvarv i vår!

Hur skulle du vilja beskriva din utbildning för andra som kan vara intresserade av att läsa Europaprogrammet? Vad får du med dig?

– I och med att Europaprogrammet är tvärvetenskapligt ger det dig en bred kunskap. För mig känns det som en trampolin ut i verkligheten, jag har lärt mig så mycket om allt. Det är hög kvalitet på undervisningen, lärarna är engagerade och kurserna vi läser är intressanta. Det är en av de stora skillnaderna från gymnasiet – jag är här frivilligt och läser för att jag tycker att det är intressant. En bild som jag tror att många nya europastudenter har är att ”sen ska vi ner till Bryssel och sätta fart”. Men så är det inte för mig.

Hur menar du då?

– Jag har verkligen fått upp ögonen för att EU-frågor är lika viktiga att debattera hemma i Virserum som i Bryssel. Jag vill försöka intala andra i min närhet att vi alla kan vara med och påverka, att vi inte ska låta andra bestämma över oss. Det bästa med Europaprogrammet är det tvärvetenskapliga och att jag har fått en analytisk förmåga att se till allas perspektiv. Dessutom har du en chans att påverka din utbildning. Studenter kan vara med i till exempel programråd och komma med tips och idéer på hur kurserna kan utvecklas, det tycker jag är jätteviktigt.

Och så är du med i några olika studentgrupper, förstår jag?

– Ja, jag är med i Brännpunkt Europa som arrangerar föreläsningar med fokus på europafrågor och så är jag projektledare för något som kallas Poliforum. Poliforum vilar lite nu, gruppen var aktiv med seminarier under supervalåret 2014. Men till nästkommande val hoppas jag att den är igång igen. Jag är också med i en relativt nystartad grupp som heter The Committee of Human Rights in Gothenburg. Där har vi arbetat med mer handfasta saker som att till exempel samla in kläder, vi har haft workshops om antirasism och gjort studiebesök hos en fältgrupp i Angered.

Hur hinner du med allt?

– Det är roligt och tillför så mycket. Här är det lätt att engagera sig hur mycket som helst. Det är bara att bjuda in och använda sig av alla fantastiska föreläsare.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Det stora som ligger framför mig till hösten är att skriva en uppsats. Efter den hoppas jag på att få en bra praktikplats nästa vår där jag kan nätverka och knyta kontakter. För framtiden i övrigt har jag ingen färdig plan. Jag skulle vilja jobba på organisationsnivå, kanske på Röda Korset, UNICEF eller inom någon kommun eller något landsting. Det viktigaste är att jag får arbeta med frågor som handlar om mänskliga rättigheter, för helt klart har mitt engagemang för kvinnors rättigheter stärkts ännu mer under min utbildning.
 

Kajsa Rydén

Ålder: 21

Kommer från: Virserum i Småland.

Bor: I Högsbohöjd.

Läser: Europaprogrammet, termin 4.

Övrigt: Ska springa sitt första Göteborgsvarv i maj.

 

Länkar:
Europaprogrammet

Brännpunkt Europa

The Committee of Human Rights in Gothenburg
 

Foto: Karin Andersson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2015-03-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?