Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Master's Programme in Political Science (MaPS), 120 hp

Statsvetenskap är det vetenskapliga av studiet av politik.

Masterprogrammet i statsvetenskap innebär akademisk träning i nära kontakt med den internationellt framstående forskning som bedrivs vid statsvetenskapliga institutionen. Programmet förbereder för en professionell karriär med avancerad analys av politik och samhälle som centralt inslag. Statsvetare arbetar ofta med analys, utredning och forskning, samhällsgranskning, opinionsbildning och politisk påverkan. Diplomat, analytiker, politisk rådgivare och forskare är exempel på yrkestitlar bland medlemmarna i vårt alumnnätverk. De befinner sig på arbetsplatser såsom Utrikesdepartementet, Amnesty, Region Västra Götaland och Göteborgs Stad.

Masterprogrammet i statsvetenskap är en engelskspråkig utbildningn som resulterar i en politices masterexamen. En masterexamen är en viktig konkurrensfördel för den som siktar på en internationell karriär. Den ger också behörighet att söka en forskarutbildning i statsvetenskap. Som student på utbildningen får du en generell överblick av statsvetenskap som ämne följt av möjligheten att välja mellan flera olika fördjupningskurser så som Quality of Government in a Comparative Perspective, Global Security and Democracy, Citizens, Politicians and the Media, Varieties of Democracy and Democratization, Environmental Politics and Institutions och Performance of Democracy. Fördjupningskursernas innehåll är nära relaterat till den forskning som bedrivs hos oss. Det handlar om spännande och samhällsrelevanta frågor och problem såsom relationen mellan politiska institutioners kvalitet och korruption, demokratins viktigaste karaktärsdrag, dess huvudsakliga aktörer och mätbara effekter, variationer på demokrati och demokratisering, sociala dilemman och miljöpolitik. Programmets uppbyggnad möjliggör fördjupad inriktning inom dessa områden och utrustar dig med expertis som är efterfrågad inom internationell och nationell politik och offentlig förvaltning, samt inom civilsamhället.

Inom utbildningen finns möjlighet att studera utomlands, ha praktik eller läsa valbara kurser. Utbildningen avslutas med en metodkurs och en masteruppsats.

Inom ramen för Master's Programme in Political Science erbjuder vi ett fåtal studenter att ta en double degree. Läs mer här.

Till vänster hittar du en meny med flikar där du kan läsa mera till exempel om kurserna innehåll avseende vårt masterprogram i statsvetenskap. Läs också gärna om den spännande forskning som bedrivs hos oss genom att besöka de olika forskningsprogrammens hemsidor. Tveka inte att höra av dig om du har frågor!

Varför statsvetenskap?

"Hur är den politiska makten i Sverige egentligen fördelad? Är verkligen demokrati det bästa styrelseskicket och i så fall varför? Har nationalstaten någon framtid eller går vi mot någon form av en världsregering? Det är några av de frågor som statsvetenskap hjälper dig att besvara."

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.
 

Kontaktpersoner statsvetenskap

Studierektor/programansvarig

Ulrika Möller

Studieadministratör

Maria Lilleste

Studie- och yrkesvägledare

Sara Birgerson

Praktiksamordnare

Karin Andersson

Internationell koordinator

Angelica Thell

 

 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?