Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Master's Programme in Political Science (MaPS), 120 hp

Masterprogrammet i statsvetenskap innebär akademisk träning i nära kontakt med den internationellt framstående forskning som bedrivs vid statsvetenskapliga institutionen. Programmet förbereder för en professionell karriär med avancerad analys av politik och samhälle som centralt inslag.

Statsvetare arbetar ofta med analys, utredning och forskning, samhällsgranskning, opinionsbildning och politisk påverkan. I vårt alumnnätverk finns några exempel på yrken som våra tidigare studenter arbetar med: diplomat, analytiker, politisk rådgivare och forskare. Arbetsplateserna varierar med allt från exempelvis Utrikesdepartementet, Amnesty, Region Västra Götaland och Göteborgs Stad.

Masterprogrammet i statsvetenskap är en engelskspråkig utbildning som resulterar i en politices masterexamen. En masterexamen är en viktig konkurrensfördel för den som siktar på en internationell karriär. Den ger också behörighet att söka en forskarutbildning i statsvetenskap.

Forskningsnära utbildning

Som student på utbildningen får du en generell överblick av statsvetenskap som ämne följt av möjligheten att välja mellan flera olika fördjupningskurser:

Quality of Government in a Comparative Perspective, Global Security and Democracy, Citizens, Politicians and the Media, Varieties of Democracy and Democratization, Environmental Politics and Institutions och Performance of Democracy.

Fördjupningskursernas innehåll är nära relaterat till den forskning som bedrivs hos oss. Det handlar om spännande och samhällsrelevanta frågor och problem såsom relationen mellan politiska institutioners kvalitet och korruption, demokratins viktigaste karaktärsdrag, dess huvudsakliga aktörer och mätbara effekter, variationer på demokrati och demokratisering, sociala dilemman och miljöpolitik.

Programmets uppbyggnad möjliggör fördjupad inriktning inom dessa områden och utrustar dig med expertis som är efterfrågad inom internationell och nationell politik och offentlig förvaltning, samt inom civilsamhället.

Många möjligheter

Inom utbildningen finns möjlighet att studera utomlands, göra praktik eller läsa valbara kurser. Utbildningen avslutas med en metodkurs och en masteruppsats.

Inom ramen för Master's Programme in Political Science erbjuder vi ett fåtal studenter att ta en double degree. Läs mer här.

Till vänster hittar du en meny med flikar där du kan läsa mera till exempel om kurserna innehåll avseende vårt masterprogram i statsvetenskap. Läs också gärna om den spännande forskning som bedrivs hos oss genom att besöka de olika forskningsprogrammens hemsidor. Tveka inte att höra av dig om du har frågor!

Varför statsvetenskap?

"Hur är den politiska makten i Sverige egentligen fördelad? Är verkligen demokrati det bästa styrelseskicket och i så fall varför? Har nationalstaten någon framtid eller går vi mot någon form av en världsregering? Det är några av de frågor som statsvetenskap hjälper dig att besvara."

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.
 

 

 

LÄRARPORTRÄTT

Elin Naurin forskar om representativ demokrati och om människors politiska beteenden.

LÄRARPORTRÄTT

Jon Pierre forskar om governance, förvaltningspolitik och public management.

Kontaktpersoner statsvetenskap

Studierektor/programansvarig
Ulrika Möller

Studieadministratör
Maria Lilleste

Studie- och yrkesvägledare
Sara Birgerson

Praktiksamordnare
Karin Andersson

Internationell koordinator
Angelica Thell

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?