Ann-Sofie Hermansson besökte statsvetarstudenter

Blivande statsvetare fick ett överraskande besök när kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) gästade deras föreläsning. Hon berättade om villkoren, svårigheterna och glädjeämnena med den lokala demokratin i Göteborg.

Måndagen den 16 oktober hade studenterna som läser första terminen på Statsvetarprogrammet en föreläsning om kommunal politik och förvaltning.

– Det är på kommunnivå det mesta händer. Här finns merparten av offentlig service, hit går det mesta av våra skattepengar och här finns störst möjligheter för medborgarna att delta. Därför tyckte jag att det skulle vara roligt att bjuda in kommunstyrelsens ordförande till vår föreläsning, säger Jon Pierre, professor i statsvetenskap.

Göteborg en stad i förändring
Ann-Sofie Hermansson inledde med att berätta om de stora projekt som just nu pågår i Göteborg. Den nya Hisingsbron, Älvstaden (ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt med mål att bygga 25 000 nya lägenheter och skapa 45 000 nya arbetsplatser) och det Västsvenska paketet är tre projektidéer som just nu håller på att förverkligas.

Enligt Ann-Sofie Hermansson är projekten helt nödvändiga för att det i framtiden ska bli lättare att förflytta sig, att arbeta och bo i Göteborg.

En stad med lyftkranar är en dynamisk stad som vittnar om optimism och framtidstro, sade hon. Nu gäller det att ha rätt inställning till att det här blir så bra som möjligt för alla även om göteborgarna kommer att få stå ut med en hel del stök under tiden. Själv anser hon att det är ett stort privilegium att få vara med om det stora utvecklingssprång som staden nu tar.

Hur svårt kan det vara?
I sin roll som kommunstyrelsens ordförande får Ann-Sofie Hermansson ofta frågor som: Hur styr man? Hur svårt är det att styra en offentlig verksamhet Eller kort och gott: Hur svårt kan det vara?

Att styra en kommun är både svårt och lätt, berättade hon. Det svåra är att det kommunala beslutsmaskineriet är ganska så trögt och att det sällan fungerar med genvägar i den politiska beslutsprocessen. Det finns dock vissa frågor som kräver samling över partigränserna av det enkla skälet att politikerna helt enkelt måste göra upp och komma överens för göteborgarnas skull. Det blocköverskridande samarbetet är en av de stora fördelarna med kommunpolitik, menade Ann-Sofie Hermansson.

Förhållandet mellan politiker och tjänstemän
I den kommunala politiken arbetar politiker och tjänstemän nära varandra. Ann-Sofie Hermansson hade många vänliga ord att säga om sina tjänstemän. Det brukar sägas att politikerna ska svara på ”vad”-frågan och politikerna tar hand om ”hur”-frågorna, men hon har inga problem med att diskutera policyfrågor med sina tjänstemän. Det vore synd att inte använda deras kompetens också till sådana frågor, menade hon.

Det mesta hänger ihop
På frågan om vad hon tycker är det viktigaste att prioritera just nu svarade Ann-Sofie Hermansson jämlikhet. Hon tycker att det är ovärdigt med ett klassamhälle där det råder ohälsa, brist på bostäder och arbete bland medborgarna.

Ann-Sofie Hermansson (S) är sedan den 18 januari 2016 kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs kommun. Proffessor Jon Pierre bjöd in till samtal.

Studenterna undrade också vad kommunen gjort för att komma tillrätta med bristen på lägenheter, problemen med gängkriminaliteten och varför det blev en trängselskatt i Göteborg trots folkets motvilja.

Ann-Sofie Hermansson förklarade att hon tycker att det är viktigt att kommunen inte bara satsar på utveckling i stadskärnan utan att det också byggs till exempel bostäder i Göteborgs ytterområden. Den frågan hänger ihop med problematiken i de socialt utsatta områdena. Enligt henne räcker det inte att arbeta med förebyggande åtgärder och polisiära insatser för att få bukt med gängkriminalitet om problemet med trångboddheten i dessa områden inte blir löst.

Att politikerna gick emot folkets vilja i trängselskattsfrågan förklarade Ann-Sofie Hermansson som en nödvändighet. Även om hon tycker att ärendet sköttes mycket illa från politikernas håll så hade kommunen enligt henne inget annat val. Trängselskatten hänger nämligen också ihop med stadens utveckling och expansion och om politikerna i Göteborg hade sagt nej till Trängselskatten så hade kommunen inte fått några pengar av regeringen till det Västsvenska paketet.

Då hade det inte stått så många lyftkranar i staden som det gör nu.

Lyftkranar som ju vittnar om att Göteborg är en dynamisk stad med optimism och framtidstro. Om man ska tro kommunstyrelsens ordförande.

AV ANNA-KARIN LUNDELL

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-10-26