Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Double degree options

Statsvetenskapliga institutionen har avtal som ger double degree-möjligheter med partneruniversitet i Tyskland och Kina. Det gör det möjligt för institutionens masterstudenter att spendera ett helt läsår utomlands. Utöver att ge studenter goda internationella erfarenheter ger samarbetena också studenterna dubbla masterexamina.

Internationalisering är en viktig del av det arbete som görs på Statsvetenskapliga institutionen. Det kan yttra sig i form av att hjälpa studenter att utveckla globala perspektiv och få kunskap om internationella händelser genom litteratur från andra länder och genom att möta studenter och lärare från andra länder. Genom att underteckna avtal med våra double degree-partner har Statsvetenskapliga institutionen ingått ett nära samarbete med våra två partneruniversitet, Universitetet i Konstanz i Tyskland och Universitetet Fudan i Shanghai, Kina. Det gör det möjligt för våra studenter att även få studera vid topprankade universitet i Tyskland och Kina.

Att läsa en double degree innebär att studenten läser ett år vid partneruniversitetet och ett i Göteborg. Året i Göteborg blir tillsammans med studenter från partneruniversitetet som är här på utbyte. När studenten är klar med sina studier får hen två distinkta masterexamina - en examen från Göteborgs Universitet och en från partneruniversitetet. Värdet med att ha studerat utomlands är också en stor tillgång i dagens globala arbetsmarknad.

Flera av Europas ledande universitet erbjuder double degrees men oftast i mindre skala. Statsvetenskapliga institutionen är alltså i världstoppen med sitt internationaliseringsarbete.

Urban Strandberg är studierektor vid Centrum för Europastudier och har varit drivande i att få till avtalen med partneruniversiten och hade följande att säga om vikten av samarbeten som detta:

Är det inte fantastiskt att vi kan sända våra studenter till Tyskland och Kina som en del av utbildningen vi erbjuder vid Göteborgs Universitet? Och att våra program är så eftertraktade att vi också har studenter från partneruniversiteten studerande hos oss i Göteborg? Jag tror att det säger mycket om Statsvetenskapliga institutionen som helhet att vi inte bara har lyckats attrahera forskare från världens bästa universitet utan också har imponerande samarbeten med högt rankade universitet dessutom.

En chans för masterstudenter

Double degree-utbyte kan ansökas om som en variant på Master's Programme in Political Science (MAES), Master's Programme in Political Science (MAPS) och Master's Programme in International Administration and Global Governance (IAGG).

Sara läste ett år i Konstanz

2014 reste första kullen studenter som valt inriktning double degree på statsvetenskapliga institutionen till tyska Universität Konstanz. Sara van der Meiden var en av dem. Med sig hem fick hon nya erfarenheter från en internationell miljö som erbjuder såväl hög nivå på studierna som roliga aktiviteter på fritiden.

Läs mer om Sara i "Ju fler examina desto bättre"

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?